Als je net van start gaat met Google Ads kunnen de vele mogelijkheden nogal overweldigend overkomen. Of heb je al een Google Ads campagne lopen, maar vallen de resultaten nogal tegen? In beide gevallen kunnen deze tips je helpen om het meeste uit je Google Ads budget te halen.
1. Geen (juiste) conversie tracking van je Google Ads
Een van de grootste fouten die je kunt maken bij het beheren van Google Ads is het niet (correct) instellen van conversie tracking. Zonder conversie tracking weet je niet welke advertenties en zoekwoorden daadwerkelijk bijdragen aan je bedrijfsdoelen. Hierdoor loop je het risico om geld te verspillen aan campagnes die geen rendement opleveren. Zorg ervoor dat je precies bijhoudt welke acties op je website als conversies tellen en stel de tracking correct in, via een gratis tool zoals Google Tag Manager. Zo kun je data-gedreven beslissingen nemen en je ROI optimaliseren.
2. Keywords staan op ‘Broad match’
Keywords instellen op ‘Broad match’ klinkt misschien aantrekkelijk omdat je hiermee een breder publiek bereikt, maar het kan ook leiden tot irrelevante clicks en verspild budget. Broad match laat je advertenties zien bij zoekopdrachten die slechts vaag gerelateerd zijn aan je keywords. Dit kan ervoor zorgen dat je advertenties getoond worden bij zoekopdrachten die niet aansluiten bij je aanbod. Vertrek vanuit een zoekwoordonderzoek en overweeg om je keywords in te stellen op ‘Phrase match’ of ‘Exact match’ om meer controle te hebben over wanneer je advertenties verschijnen en om de kwaliteit van je verkeer te verbeteren.
3. Geen negatieve zoekwoorden toegevoegd of bijgehouden
Een veelvoorkomende fout is het niet toevoegen of bijhouden van negatieve zoekwoorden. Zonder deze negatieve zoekwoorden kunnen je advertenties getoond worden voor irrelevante zoekopdrachten, wat leidt tot verspild budget en lagere conversieratio’s. Door regelmatig je zoektermenrapport te analyseren en negatieve zoekwoorden toe te voegen, kun je ervoor zorgen dat je advertenties alleen getoond worden bij relevante zoekopdrachten. Dit verhoogt de efficiëntie van je campagnes en zorgt voor een beter rendement.
4. Landingspagina is irrelevant
Een andere valkuil is het gebruik van een landingspagina die niet goed aansluit bij de advertentie, de zoekopdracht of de intentie van de bezoeker. Dit leidt tot een slechte gebruikerservaring en lage conversieratio’s. Wanneer iemand op je advertentie klikt, verwacht diegene direct relevante informatie te vinden. Als je landingspagina niet specifiek is afgestemd op de intentie van de gebruiker, loop je de kans op conversie mis en zullen je advertenties niet goed presteren. Zorg ervoor dat je landingspagina’s geoptimaliseerd zijn en direct inspelen op wat je doelgroep zoekt.
5. Automatische toepassing van aanbevelingen staat op ‘aan’
Google biedt regelmatig aanbevelingen aan voor je campagnes, maar het automatisch toepassen ervan kan soms meer kwaad dan goed doen. Deze aanbevelingen zijn niet altijd in lijn met je bedrijfsdoelen en kunnen leiden tot ongewenste veranderingen in je campagnes. Zorg ervoor dat de automatische toepassing van aanbevelingen uitstaat. Sommige suggesties kunnen wel bijdragen tot de prestatie van je campagne, maar bekijk elke suggestie kritisch. Dit geeft je de controle om alleen die wijzigingen door te voeren die daadwerkelijk waarde toevoegen aan je campagnes.
6. Enkel Performance Max campagnes
Performance Max campagnes kunnen een krachtige tool zijn om je doelen te bereiken, maar als je alleen hierop vertrouwt, mis je mogelijk kansen om je campagnes verder te optimaliseren. Performance Max biedt weliswaar automatisering en een brede aanpak, maar het gebrek aan transparantie en controle kan ervoor zorgen dat je belangrijke inzichten mist. Combineer Performance Max met andere campagnetypes en strategieën om een breder beeld te krijgen en je resultaten te maximaliseren.
7. Je verwacht meteen resultaat
Een andere veelgemaakte fout is het verwachten van onmiddellijke resultaten bij Google Ads. Het is verleidelijk om te denken dat je advertenties direct zullen leiden tot conversies, maar in werkelijkheid kan het tijd kosten om je campagnes te optimaliseren. Google Ads vereist een periode van testen en aanpassen om te ontdekken wat werkt en wat niet. Wees geduldig, analyseer je data, en maak op basis daarvan gefundeerde aanpassingen. Door consistent te optimaliseren, zul je op de lange termijn veel betere resultaten behalen.
Conclusie
Het beheren van Google Ads kan uitdagend zijn, maar door deze veelgemaakte fouten te vermijden, kun je meer halen uit je campagnes. Door slim om te gaan met je instellingen, je resultaten nauwkeurig te volgen en je campagnes continu te optimaliseren, zorg je ervoor dat je advertentiebudget goed besteed wordt. Neem de tijd om te testen, analyseren en aan te passen – zo bouw je stap voor stap aan succesvolle Google Ads campagnes die echt resultaat opleveren.
Loopt jouw Google Ads niet zoals verwacht?
Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek met me in en ik geef je alvast enkele tips waarmee je aan de slag kan.